Als je om mentale of fysieke redenen niet in staat bent om voor je eigen financiën te zorgen, kom je in aanmerking voor beschermingsbewind. Hierbij neemt een bewindvoerder de taak van het zorgen voor jouw geldzaken over. Benieuwd hoe dat werkt? Lees dan verder.

Wat is beschermingsbewind?

Bij beschermingsbewind neemt een ervaren bewindvoerder de taak over om te zorgen voor de financiën. Toch kan dit niet zomaar. Een kantonrechter moet dit goedkeuren. Dat is dan ook meteen het verschil tussen beschermingsbewind en inkomensbeheer. Pas op het moment dat de kantonrechter goedkeuring geeft voor het voeren van bewind, kan deze procedure gestart worden. De voornaamste reden voor beschermingsbewind is om huidige schulden af te lossen en nieuwe schulden te voorkomen.

Hoe werkt het?

Voorafgaand aan de periode van beschermingsbewind wordt een uitgebreid plan opgesteld. Hierin staat ook wat de hoogte is van het leefgeld. Leefgeld is het geld wat de cliënt iedere week of maand zelf krijgt en waarvan hij of zij boodschappen moet doen. De vaste lasten worden betaald door het beheer van de bewindvoerder. Onder vaste lasten worden verstaan: huur of hypotheek, gas/water/licht en verzekeringen. Maar ook de aflossing van eventuele schulden valt onder vaste lasten.

De kosten

De kosten voor beschermingsbewind worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. De tarievenlijst vind je op de website van RapportBI; een landelijke aanbieder van beschermingsbewind. Zij hebben door heel het land verschillende bewindvoerders die je kunnen helpen bij beschermingsbewind. Ze helpen je graag om orde te scheppen in de chaos die financiën je soms kunnen opleveren.