Corona heeft veel impact op het werk, wat zijn je rechten?

Corona heeft veel impact op het werk, wat zijn je rechten?

Geplaatst op

In tijden van corona verandert er extreem veel, zo ook voor jou als werknemer. Veel bedrijven worden hard geraakt en dat zorgt ervoor dat werkgevers met oplossingen moeten komen. Veel van die oplossingen kunnen schadelijk zijn voor de werknemer. Wat zijn jouw rechten en plichten in deze onzekere tijd? In deze blog vatten we het kort samen, als je meer wilt weten raden we aan om een arbeidsrecht advocaat te raadplegen.

Kan de werkgever mij verplichten ADV-dagen op te nemen?

Dit is echt sterk afhankelijk van wat er in jouw cao is afgesproken. Wel moet je altijd standaard rekening houden met een maximaal aantal collectieve dagen die de werkgever mag verplichten. Dit zijn vaak feestdagen, maar in deze onzekere tijd kan het ook een willekeurige dag worden. De werkgever moet echter altijd met het OR overleggen, zonder akkoord staat hij namelijk niet in zijn recht.

Kan mijn werkgever mij verplichten een corona test te laten doen?

Je hebt hier zelf de vrije keuze in, maar de werkgever kan op den duur wel sancties stellen. Als jij namelijk weigert een test te doen werk je niet mee om tijdig weer terug te keren op kantoor. De werkgever hoeft dan geen loon te bepalen omdat je langer thuis zit dan nodig is. Als je jezelf laat testen en de uitslag is negatief kun je namelijk gewoon weer naar kantoor. We raden dus aan om niet koppig te doen en gewoon een test te laten doen.

Wat als ik van mijn werkgever plotseling op een andere afdeling moet werken omdat hier een tekort is, kan ik dit weigeren?

Dit is goed mogelijk. Een werknemer moet namelijk gehoord geven op grond van het goed werknemerschap. Als een werkgever namelijk geen werk voor jou heeft op de ene afdeling en op de andere wel, zul je deze taak moeten voldoen. Als je weigert, is je enige mogelijkheid om ontslag te nemen of de keuze aan te vechten. Alleen als je een echt goede reden of bezwaar kan tonen, heb je kans dat jouw belang zwaarder weegt dan dat van de werkgever.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden