Het is voorbij. Je hebt de scheidingspapieren ondertekend en de huwelijk wordt officieel ontbonden. Het scheidingsverhaal van iedereen is anders. Misschien was je al decennia getrouwd, misschien maar een jaar. Misschien was de scheiding jouw idee en misschien was het die van je partner, of waren jullie het er beiden over eens dat de scheiding het beste was. Misschien ben je opgelucht, misschien ben je verdrietig, of een beetje van beide. Hoe je er ook in staat, de vraag is nu: waar ga je heen vanaf hier? Hoe gaat je nieuwe leven eruitzien, en hoe begin je in die richting te bewegen? In deze blog lees je de stappen hoe je jezelf weer herpakt na een scheiding. 

Laat jezelf rouwen 

Niemand gaat trouwen met de gedachte: ‘’ik hoop echt dat we ooit kunnen scheiden!’’ Zelfs als de scheiding iets was wat jij wilde, is dit nog steeds een verlies. Misschien heb je spijt van wat je wel of niet hebt gedaan, of vraag je je af wat je verkeerd hebt gedaan. Maak ruimte voor die gevoelens. Verlies is verlies. 

Herontdek wie je vroeger was

Tijdens je huwelijk heb je misschien veel dingen opgegeven die je leuk vond als alleenstaande, omdat ze niet pasten bij je huwelijk. Misschien hield je ervan om uit te gaan, maar was je echtgenoot een huismus. Of je vond het altijd leuk om naar het theater te gaan, maar had je man er een hekel aan. Bedenk wat je hobby’s waren voor het huwelijk. Het uitoefenen van hobby’s met jouw interesse is belangrijk voor de heropbouw van jezelf. 

Omarm je nieuwe rollen

Vooral als je lange tijd getrouwd was, heeft je partner waarschijnlijk bepaalde aspecten van het leven aangepakt terwijl jij andere beheerde. Nu is het allemaal aan jou. Dit zal waarschijnlijk niet perfect gaan, maar dat is oké. Als je partner altijd degene was die verantwoordelijk was voor het geld, dan heb je plotseling een hele nieuwe taak. Krijg vertrouwen in je eigen kunnen en geef jezelf de tijd deze nieuwe vaardigheden te ontdekken. 

Je hoeft het niet allemaal zelf uit te zoeken. Zoek hulp. Dit kan bij vrienden of familie maar een therapeut kan ook een goede oplossing zijn. Neem contact op met mediator Veenendaal en krijg de hulp die je nodig hebt.